Tots els vinarossencs han menjat, alguna vegada, un tall de cóc de tonyina, un mico o un pastisset de Santa Caterina. Ja són molts menys, però, els qui hauran menjat una coca celestial, una farinada de pimentó roig o un cóc de sardines fresques. Ara bé, si preguntéssem pel poble quanta gent sabria fer aquestes pastes tradicionals vinarossenques i situar-les en el moment de l’any en què es menjaven antigament, només les persones més grans -sobretot dones- sabrien contestar.
Aquestes pàgines són un recull de receptes dolces i salades tradicionals de Vinaròs. Ara, moltes les trobareu als forns de pa del poble i algunes a les cases particulars. Però antigament, totes aquestes elaboracions es feien a casa i només es menjaven en moments molt concrets de l’any, determinats per la temporada dels productes naturals i les festivitats que se celebraven al llarg de l’any. El llibre explica quins ingredients calen i com es fan les pastes, però també aporta alguna cosa més: repassa la història dels productes i els seus elaboradors; i els lliga a la manera de viure dels vinarossencs antics, aquells qui van crear el que ara nosaltres considerem la nostra tradició. És un llibre, doncs, que vol ajudar a mantenir viva una part de la nostra cultura gastronòmica.